PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

luni, 22 aprilie 2013

Canonicon de 23 aprilie


Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu organizează în perioada 23 aprilie - 8 mai 2013 expoziția personală de fotografie religioasă "Canonicon". Autorul lucrărilor este regizorul Dan Mihalcea.
Vernisajul expoziției are loc în data de 23 aprilie 2013, ora 18:00, în prezența autorului. Întrucât ne aflăm în Postul Paștelui, această manifestare va fi completată de un program muzical susținut de un grup de studenți ai Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna” Sibiu.

"Canonicon" are caracter itinerant, lucrările au fost expuse la Râmnicu Vâlcea în noiembrie 2012, la Pitești în februarie 2013 și la Târgu Jiu în martie 2013. Expoziția cuprinde 20 de lucrări, 84/60 cm. Maniera de lucru este clar-obscur și detaliu.
Lucrările reprezintă o selecție dintr-o lungă serie de fotografii pe care autorul le-a făcut în decursul a 4-5 ani în pelerinaje la mânăstirile din țară. Sunt fotografii realizate în interioare, în exterioare și în cimitire.

De interior sau de exterior, în fotografiile reunite sub titlul Canonicon, decupez cu lumină naturală, subliniez dar şi evidenţiez. Fotografiile reprezintă eşantioane ale realităţii concrete transpuse prin detalii, mai ales, şi prin plastică afectivă. Este fotografia care rămâne dincolo dar şi dincoace de prezentul meu. Prin fotografia mea încerc o extindere a timpului şi o reducere a spaţiului. Spaţiul concret într-un timp relativ este ceea ce vreau să descopăr prin clarobscur şi prin detaliu. ”... unele mici amănunte de detaliu”, aşa spune bătrânul Muşatescu prin vocea Mizei. Graba de a vedea şi de a cunoaşte cât mai multe are ca rezultat suprimarea văzului.
Dan Mihalcea

Lucrările vor fi expuse și în alte orașe ale țării, destinația finală este în 2014 la București, orașul de domiciliu al autorului.

Dan Mihalcea este regizor, operator de imagine și artist fotograf. Este născut în Râmnicu Vâlcea. A absolvit Facultatea de Arte, Specializaea Regie de Film și Televiziune, a Universității Hyperion din București.
S-a format ca om de televiziune la Râmnicu Vâlcea la cele două televiziuni locale, Vâlcea 1 și Etalon. A lucrat aici din 1995 până în 2002. A ocupat pozițiile, în ordine cronologică: editor de montaj, regizor de montaj, operator de imagine, realizator de film documentar. Din 2003 a lucrat la televiziunile centrale, B 1 TV, Prima TV, Realitatea TV, Antena 1, Antena 3, GSP TV, Kanal D, și la Studioul Sahia Film pe pozițiile de regizor artistic, regizor de platou, operator de imagine, operator de film.
În calitate de realizator de film documentar a câștigat premii la festivalurile naționale și internaționale  de film documentar care se desfășoară în România.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu