PER ASPERA AD ASTRA
pe căi anevoioase, spre stele

luni, 1 aprilie 2013

Autorii prezenți la Primul Salon Internațional BD de la Sibiu


Dodo NITA
Dodo Nita s-a nascut în anul 1964 la Bucuresti si este un critic al benzilor desenate din România. Din 1988 a publicat sute de articole despre banda desenata în paginile ziarelor si revistelor din România, dar si din Franta, Belgia, Italia, Portugalia, Finlanda, Republica Ceha, etc.
Este si autorul unei Istorii a benzii desenate românesti (1992), al Dictionarului benzii desenate din România (1996, 2005), Din Europa benzii desenate (2001),  De Tintin en Roumanie (2003, 2007 în limba franceza), Despre Vârsta de aur a benzii desenate românestie (2004) si a unui capitol despre banda desenata din România în BD ghid 2005 Enciclopedia benzii desenate internationale (Ed. Omnibus, Paris, 2004).
In anul  1990, împreuna cu mai multi bedefili, Dodo Niță a fondat Asociatia bedefililor din România care organizeaza din 1991, în colaborare cu Alianta franceza si Delegatia Walloniei-Bruxelles, Salonul International al benzii desenate din România, a carei a 22-a editii s-a desfasurat în octombrie 2012 la Constanța. El si- adus o mare contributie la organizarea Primului Salon de benzi desenate de la Sibiu.
Pentru munca sa în favoarea francofoniei prin banda desenata, Dodo Niță a primit în anul 2001 titlul de Cavaler al Ordinului Frunzelor de palmier academice din Franta, iar în anul 2006 pe cel de Cavaler al Ordinului Léopold din Belgia.

Șerban Andreescu
Are peste 20 de ani de experienta în domeniile vizual si media, a ilustrat peste 300 de carti pentru copii, precum si 18 manuale scolare în colaborare cu Ministerul Educatiei. Ilustratorul Serban ANDREESCU este cel care a transpus în benzi desenate primele doua volume ale Inimii de broscuta.
Unei substantiale liste de edituri, Editura Didactica si Pedagogica si Paralela 45 cu care a colaborat de-a lungul timpului, i se adauga si Editura Adenium.
A fost prezent la lansarea primului tom de benzi desenate din seria O inima de broscuta de la Salonul International de benzi desenate de la Constanta (2011) si s-a implicat în  transpunerea în benzi desenate a Amintilor, povestirilor si povestilor lui Creanga.  
Șerban Andreescu este cunoscut si datorita revistelor Universul copiilor, Tobogan, Mini Azi, Luminita, Kez, Kids action cu care a colaborat.
A realizat nenumarate carti de colorat pentru copii, albume de benzi desenate, animatie 2d, filme clasice etc. A ilustrat o carte pentru copii semnata de scriitoarea americana Renne Fersen, care a fost publicata în SUA.
Pentru cei care doresc sa afle mai multe informatii despre el, îi rugam sa viziteze pagina www.serbanandreescu.ro

Adrian Barbu
Nascut la Sibiu, Adrian Barbu este profesor de limba franceza la Universitatea din Cluj, însa este si autor de benzi desenate si ilustrator. Intre anii 1986 si 1989, el si-a creat propria saga de benzi desenate : « Artele Marţiale Moderne ».
A fost publicat în numeroase reviste de benzi desenate si în 2005, a realizat o banda desenata despre Jules Verne.
Adrian Barbu este realizatorul afisului Primului Salon International de benzi desenate de la Sibiu.

Nicolas Julliard
Nicolas Julliard si-a realizat « Pelomorphele » din 2001.
Acestea sunt volume textile între uman si papusa. Ele exploreaza relatia tangibila dintre obiectul tranzitional si opera de arta, deplasând tranzitia în public/artist.
Video, benzi desenate, instalatii si performante sunt reprezentari ale papusii, ale animalului uman si a obiectului de arta într-un mediu muzeal sau cotidian.

Aubry Poitrin
Aubry Poitrin este un tânar autor francez, originar din Toulouse. Primele tuse de creion le-a facut pe malul Garonului. Astazi locuieste la Strasbourg unde urmeaza o formare despre conceptia si gestiunea proiectelor numerice.

Michel – Paul Gire
Michel-Paul Giroud s-a nascut în 4 mai 1933 la Paris. Este fiul lui Eugène Giroud (Eu.Gire), desenator. In timpul studiilor si-a ajutat tatal adaugând culori la benzile sale desenate si a scris textele.
Si-a început cariera personala cu 23 de episoade din « Tinnabule si Yaya »,  din 1957 pâna în 1959 când nu a realizat decât desenele. A continuat cu « Unchiul Bola si Cie» din 1959 pâna în 1965, editata la Editura « Okay » caruia i-a facut desenele si scenariul.
In aceeasi perioada se ocupa de paginile de jocuri de decupaj si de colorat pentru copii din
«Riquiqui si Roudoudou » din revista «Kiwi». Creeaza « Rook and Rool » la Editura « Aventura si Calatorie », un mic indian cu mustangul sau, botezati astfel la propunerea sotiei sale.
In 1960, Jean Cézard, desenator si prieten al tatalui sau, îi cere lui Michel sa reia aventurile din revista «Kiwi» al carui creator este, iar în 1964, îi propune reluarea lui «Arthur fantoma » în formatul de buzunar (50 de albume de buzunar). Cele doua propuneri sunt bineînteles acceptate.
In anul 1968, Eu.Gire se îmbolnaveste si nu mai poate asigura desenele din « Pensiunea Radicelle» si « Descoperirile din Saturnin». Ele sunt încredintare lui Michel pentru onorarea comenzii.
Moare în 2011 în Normandie. Familia sa a acceptat sa ne împrumute câteva din desenele sale originale care sa fie prezente la Primul Salon International de benzi desenate de la Sibiu.

François Montier - Animator culturel
Telefon : 0727 471 477

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu